jurnal de calatorie - Italia


De curand am fost intr-o mica calatorie pana in Italia. Traseul a fost Romania > Ungaria > Slovenia > Italia.


Despre drum...

Am fost undeva in apropierea Venetiei, dar nu in Venetia. Drumul din Sebes pana la granita [Bors - Oradea] a durat cam 5 ore. Ungaria am facut 6 ore, in Slovenia 3, iar in Italia 3 ore pana la destinatie.



     In Ungaria este obligatoriu purtarea centurilor tuturor pasagerilor din masina. Pe teritoriul Ungariei luminile de ceata NU SE FOLOSESC, iar daca te opreste politia si ai luminile de ceata aprinse te amendeaza. Rovinieta pentru 7 zile este 15Euro / 80 ron [ca sa nu va fure la rovinieta trebuie sa platiti in Forinti]. Pe toatat autostrada am observat masini ce verifica rovinieta, dar si viteza. 

     In Slovenia nu uitati sa cumparati rovinieta de la prima pompa de benzina. Deobicei la maxim 1km de la primul punct de la care se poate cumpara rovinieta sta politia sa verifice rovinieta. Atentie mare la depasirile regulamentare de viteza si la restrictiile de viteza... si nu sunt putine. In localitatea TROJANE, se mananca cele mai bune bufle [pe care eu am ajuns sa le mananc pana acum.] Localitatea Trojane e la 1km de la iesirea de pe autostrada.
Bufla - Trojane [Slovenia]


     In Italia "rovinieta" e de fapt taxa de drum care se plateste la boacazele de pe autostrada. Taxa de drum se plateste doar la autostrazi. Pe drumurile secundare sunt multe restrictii de circulatii [inclusiv 30km/h; 50km/h 70km/h] si sunt radare fixe care te iau si din fata si din spate. Amenzile vin inclusiv in Romania si nu sunt mici.



Combustibil

Alimenteaza de la ultima pompa din Romania si incearca sa faci in asa fel incat pe teritoriul Ungariei sa nu alimentezi. In Ungaria pretul e mare, evitati plata cu cardul si planificati cat mai putine pauze. In unele parcari sunt si pancarde pe care sunt inscriptionate avertismente ca in acele parcari se fura. Pe teritoriul Sloveniei pretul carburantului este fix la toate pompele. Pompele "Petrol" sunt pompe de alimentare ale statului. De la ultima pompa din Slovenia va sfatuiesc sa face-ti plinul deoarece in Italia combustibilul este destul de scump [cca 7Lei / litru].


Cazare

Daca trebuie sa fac pauza de dormit in Ungaria, schimb traseul prin Austria in loc de Slovenia, iar locatia de pauza este localitatea Hegyeshalom care este in granita cu Austria. Pentr cazare va recomand DOAR 2 locatii: Hotel Paprika si Rózsa Csárda Hotel; in ambele locatii se mananca bine. Sfat: cere supravegherea video a autoturismului [daca nu ai parcat unde e supraveghere video iti va spune unde sa parchezi]. La Paprika Csárda receptionera vorbeste Romana [daca nu sti Engleza sau Maghiara]. La ambele se mananca bine si la ambele se ofera mic dejun.


Italia...

pfuuu... de unde sa incep?
Multe benzinarii inchid seara dar au program Self-Service [te servesti si platesti]. In afara centrelor comerciale majoritatea magazinelor inchid la 12 / 12:30 pana la 15 / 16. In zona in care am fost nu existau magazine Non-Stop. Am intalnit destule supermarket-uri la care "Casa de marcat" e la mana ta si tu dai produsele pe scanner si tu platesti cu cash / card. Inclusiv la boacazele de pe autostrada am intalnit [nu la toate] plata cu cash / card la ghiseu electronic ce iti vorbeste in Italiana [vorbeste si iti arata pe ecran]. .


Marci preferate in Italia

Carera, Brugi, Navigare


Comunicare / Roaming

Roaming: 1. RCS&RDS; 2. Orange, Vodafone, Cosmote. Dar mai bun ca RCS&RDS nu este.
Din Italia: WIND - Call your Country [5centi / min catre Romania]


Internet in Italia

Scump si prost


Mancarea in Italia

Niciodata nu dai gres cu pastele, indiferent ce iei. Pizza: e buna, dar mai bune-s pastele.


---------------

Hotel Paprika
9022 Hegyeshalom
Miklóshalmi út 1, Magyarország
06 96 568-400
paprikacsarda.hu‎


Rózsa Csárda Hotelmai

9200 Hegyeshalom
Miklóshalmi út 1, Hungary
06 96 220-230
rozsacsarda.hu‎