Windows sau Linux ?

     Romania a luat-o razna in ultima luna, pornind de la scandalul "Microsoft".
     Pornind de la acest scandal si vazand cati bani zboara din banii nostrii ca si platiotri de taxe si impozite a Romaniei (" Republica Fantastica Romania ") propun si sa facem o petitie prin care sa cerem trecerea tuturor computerelor apartinand tuturor institutiilor de stat (scoli, spitale, primarii, ministere, etc) la sistemul de operare Linux.


     De ce Linux? Simplu! Nu necesita Liceenta, nu este predispus la virusi, are si poate face tot ceea ce face si Windows, nu necesita instalare de Drivere, actualizari frecvente.
     Eu personal folosesc si recomand o distributie de linux numita " Manjaro " cu interfata KDE. Pentru calculatoarele mai vechi recomand interfata XFCE .
     De ce recomand Manjaro ? Pentru ca este o distributie de linux bazata pe ARCH Linux si care spre deosebire de Ubuntu nu trebuie reinstalat tot sistemul de operare la o actializare majora deoarece Manjaro fiind bazat pe Arch Linux primeste actualizari majore ce se instaleaza fara a fi nevoie sa reinstalezi tot sistemul de operare.
     Linux-ul spre deosebire de Windows vine cu aproape tot ce ai nevoie instalat. Aici ma refer la: Music Player (Amarock), Video Player (VLC), editor de documente (LibreOffice), PDF Viewer, Editor Foto (Gimp), Browser web (Firefox / Chromium), Spre deosebire de Windows in Linux toate programele sunt incadrate in categorii (ex: Education, Internet, Development, Games, Graphics, Multimedia, Office, etc).
     Un alt argument ar fi acela ca fiecare elev ar avea cate un calculator cu Linux si ar arata conform dorintelor fiecarui elev in parte. Poate arata ca un Windows, ca un Mac, sau cum ar dori fiecare sa il personalizeze.
     Un alt argument in favoarea Linux ar fi ca o unitate centrala poate fi folosita mai mult timp decat dara ai folosi Windows pe calculator. De ce? Pentru ca un Windows consuma mai multe resurse decat Linux. Intradevar sunt distributii de windows care consuma mai multe resurse si altele mai putin. Dar spre deosebire de Windows, Linux-ul nu va fi niciodata out of date sau sa i se opreasca suportul tehnic. Utilizatorii de Windows sunt in general conservatori iar cand raman fara suport tehnic sunt obligati sa cumpere un computer nou si si o liceenta noua pentru ca vechiul lor PC nu duce noua versione de Windows pe care au cumparat-o!
     Cele mai multe distributii de linux, inclusiv Manjaro au LiveCD / LiveDVD. Asta inseamna ca downloadezi gratuit sistemul de operare de pe net, il scrii pe un CD / DVD repornesti PC si te poti juca cu linuxul fara sa trebuiasca sa l instalezi.
     Un computer cu Windows e mai scump pentru ca terbuie sa platesti si o liceenta de cel putin 100 Euro.

     O concluzie o trage fiecare de aici!